G.R. 8
LA SÉNIA - G.R. 92 (Ulldecona)

Aquest sender inicialment fou obert com continuació del PR-82
per tal de unir el GR-7 amb el GR-92 quan passa per Ulldecona.
Actualment aquesta funció la realitza el GR-8 des de la Font Ferrera.

Km.
Temps Descripció
0,000
0,00
Plaça Major de La Sénia, en sortim cap al SE fins la plaça del Toril i girem a la dreta baixant per la Costa del Molí, carrer Mendez Nuñez..
0,200
0,03
El carrer fa un gir en angol recte a la dreta. Nosaltres el deixem i agafem un cami a l'esquerra que va per baix d'un mur.
0,330
0,05
Trovem una carretera, és la carretera de La Sénia a Rossell. Anem amb compte, la creuem i agafem un altre cami encimentat que baixa empinat.
0,550
0,07
A la nostra dreta ens deixem un cami que porta a les ruines del antic Moli d'en Guiot i la Font del Draper a l'altre costat de riu. Seguim el cami que portem en direcció SW.
0,900
0,11
Cruilla de camins, agafem el de la dreta que baixa cap al riu
1,040
0,12
Trobem un extrem d'un pont penjat. Estem al Moli l'Abella. Un antic moli i paperera que estan restaurant. Creuem per ell i seguim el corriol. A la dreta tambe deixem ruines.
1,220
0,16
Trobem un cami carreter travesser. Ve de les Cases del Riu, el creuem i seguim per un corriol que puja en direcció SE al altre costat.
1,450
0,20
Sortim a l'inici d'una explanada d'on tenim un esplendida vista de La Sénia, les Cases i els Ports. Es el Lligallo del Motlló el seguim cap a l'esquerra (SE) per la pista que hi passa.
2,500
0,34
Davant nostre tenim l'entrada a una finca vallada amb tanca metàl·lica, cal anar a la dreta, vorejant-la.
2,700
0,45
Arribem al Lligallo del Moli l'Hospital, anem cap a l'esquerra vorejant la tanca metàl·lica.
3,130
0,53
Cruïlla de camins a la vora de la clotada del riu Sénia, el de l'esquerra baixa al Molí de l'Hospital, gran conjunt d'edificis que veiem a la vora del riu. Anem cap a la dreta creuan una porta, als 30 metres trovem una bifurcació i llavors anirem pel camí de l'esquerra que continua 1km. sempre recte, primer per un cami en bon estat i que es converteix en molt perdut.
4,210
1,08
Barrera, la creuem i sortim a la curva d'un cami en molt bon estat que porta a la caseta que tenim a la dreta. Vana ilusió, nosaltres seguim recte segons el cami que portavem pel antic cami en mal estat i brut.
4,950
1,18
A la nostra dreta tenim la carretera que puja de Sant Rafel del Riu a Rossell. Els 200m. ultims han estat per una pista en bon estat. Ara per arribar a Sant Rafel tenim dos opcions, la que descriurem, que és pels margens de les finques i la sèquia que veiem a la nostra esquerra i l'opció més facil i recta, encara que més perillosa, seguir la carretera. Sense sortir a la carretera seguim uns metres pel seu costat i tombem a l'esquerra pel cami que hi surt.
5,200
1,20
Passem pel davant del Molí de Canet. 100ms després del molí el camí fa un revolt cap a l'esquerra i comença a baixar, aquí el deixem per una sendera que continua al recte (SE), pujant un poc. El camí, que passava entre una petita sèquia i el marge, està completament perdut, cal passar pel damunt del marge en direcció a una caseta de camp que veiem propera. Des de la caseta veurem, sota nostre, una gran bassa vorejada per una tanca i, més avall el Molí la Roca, els dos llocs per on hem d'anar a passar.
5,850
1,38
Som davant la tanca de la bassa que vèiem des de dalt. Des de aquí hi ha un corriol que baixa a un Avenc situat a uns 50 metres d'aquí, al bell mig del riu Sénia de forma que si aquest baixa normal, engull tota l'aigua que hi baixa. Des d'aquí anirem paral·lelament al riu fins el Molí.
6,050
3,56
Som davant la tanca de la bassa que vèiem des de dalt. Des de aquí hi ha un corriol que baixa a l'Avenc situat a uns 50 metres d'aquí, al bell mig del riu Sénia, de manera que si aquest baixa normal, engull tota l'aigua. Des d'aquí anirem paral·lelament al riu fins el Molí.
6,340
1,45
Passem a frec de parets del Molí de La Roca a l'altre costat de riu, de seguida el camí bifurca, deixem el que passa el riu sobre un pont i ens enfilem per l'altre; cal anar vigilant, com ja em dit, el cami passa pels margens
7,030
2,00
Em passat pel costat d'un altra bassa i trobem un altra pista travessera. Es el cami del Moli Bordales, el creuem i continuem pel costat del riu fins que trobem un altre cami que seguim fins un revol abans de Sant Rafel en que la deixem per agafar uns metres de corriol..
7,800
2,13
Entrem a Sant Rafel pel carrer de Sant Josep i seguirem els carrers amb cases més propers al riu fins sortir pel carrer Sant Viçent.
8,350
2,19
El carrer Sant Viçent continua pel un camí ample i en bon estat en direcció est que anaba de Rossell a Ulldecona.
8,960
2,25
Deixem a l'esquerra un camí de carro que baixa fins un pont medieval que creua el riu per anar al Molí de l'Om.
11,320
2,55
A la dreta tenim una enorme plantació de taronjerals. A l'esquerra ens surt un cami pel mig d'oliveres, el seguim. Ens portara fins a la ribera dreta del riu, anirem seguint aigües avall, unes vegades per la dreta i altres per l'esquerra. Normalment es pot fer així tota vegada que l'Avenc que hem esmentat abans, habitualment engull tota l'aigua. Si el riu baixa crescut o volem anar més comodes, és millor continuar pel camí carreter recte 2,300km fins sortir a un altre cami travesser, és la Via Augusta. Un cop a aquest altre cami anant 300m. a l'esquerra ens portara fins al "Pas" .
12,810
3,43
Passem entre el riu i les cases de Sant Joan del Pas; veiem al mig del riu les pilastres que aguantaven la passarel·la que hi havia en aquest lloc. Continuarem avall per la vora del riu.
13,730
4,00
Som al Pas o el Rejolar, gual de formigó construït damunt de canonades de ciment. Per aquí arribaríem si haguéssim continuat per camí carreter de la ribera dreta. Com ja em dit, per aquest lloc passaba la Via Augusta.
14,350
4,10
Deixem la ribera del riu girant 45 graus cap a l'esquerra, creuarem la sèquia principal d'Ul1decona i passarem pel davant de dos masos que formen el Molí de l'Arbolí, després anirem pujant suaument cap el Nord-est per un cami quitranada. Seguint aquesta mateixa pista cap a la dreta en direcció Sud-Est ens portaria passats 2km. fins al Pont del Olivar, lloc per on entra el GR-92 a Catalunya.
15,500
4,22
Carretera de La Sénia a Ulldecona, la seguim uns 30 metres cap a la dreta i la deixem, continuem pujant cap el Sud-est.
16,150
4,32
Coll de Les Tosses, a les envistes d'Ulldecona; baixem recte al poble.
16,600
4,40
Trobem un camí carreter, cap a la dreta es va al Castell d'Ulldecona, antic recinte murallat on estava situat el poble durant l'època medieval, quan el riu Sénia era la frontera entre la Catalunya cristiana i la València mahometana. Encara es conserva bastant bé la gran torre quadrada i l'església romànica més meridional de Catalunya. El nostre sender baixa car a l'esquerra.
17,070
4,43
Deixem el camí ample i anem cap a la dreta, creuem la coma i pugem en direcció als dipòsits d'aigua.
17,280
4,47
"Les Aigües", nom amb el que es designa popularment el dipòsit d'aigua potable d'Ulldecona. Des del terrat del dipòsit antic es gaudeix d'una magnífica perspectiva de la Foia d'Ulldecona.
Des dels dipòsits hi ha un corriol que puja, en 5 minuts al Castell.
El nostre sender baixa cap a l'esquerra.
17,680
4,53
Caserna de la Policia Local d'Ulldecona, a la carretera de La Sénia; anirem 150ms. carretera avall i la deixarem per anar per l'antiga entrada a la vila; en ser a la plaça de Catalunya agafarem el carrer del Calvari fins el seu final.
18,640
5,05
Carrer Major, per on passa el GR-92.