G.R. 7 FREDES - Ref. DE CARO
24'4 Qm. i 6 hores i mitja

Km.
Temps Descripció
0,000
0,0
Sortim de la plaça de Fredes pel costat de l'abeurador i agafem el carrer d'Enmig cap al E. Al final del carrer continuem per un camí que va entre mig de dos faixes amb marges de pedra.
El camí baixa suaument fins un fondet on trobem una pista que acaba allí al davant.

0,700

0,08

Nosaltres ens dirigim per un camí a l'esquerra que puja.
Tal com anem avançant a la nostra dreta veiem el barranc del Salt o la Tenalla amb una fantàstica vista. Passant, més endavant per baix d'uns panys de roca.
2,120
0,26
En una pujadeta trobem un camí a la dreta que ens portaria a la pista del Mas del Peraire. El qual podem veure al front nostre en direcció E si ens asomem al costat del morro de pedra que tenim a la dreta.
2,500
0,35
Al cap d'un collet trobem una pista que seguirem cap al N.
2,570
0,36
Uns metros més endavant trobem a la nostra esquerra uns restes de pista per on surt el GR primer que es va marcar i que passa per Cantaperdius. Nosaltres seguim pista avant fins que veiem al davant nostre la pista que va de Fredes a Caro.
3,260
0,41
Sense arribar-hi, paral·lelament a ella i pel mig dels pins va el caminet que ens hi portarà, però uns metros més enllà.
Deixem una pista que sent va per la dreta al Mas del Peraire.
3,500
0,45
Uns metros mes endavant trobem un pal indicador i un cami que ens portara pel costat del Mas de Ventura fins a un tallafocs que creua pel Coll de Manado (1.240 m). Aquest coll i el tallafocs son la divisoria entre les provincies de Tarragona i Castello. Aquesta divisoria en condueix per la nostra esquerra fins un turo arredonit i on se'ls uneix la divisoria de la provincia de Terol. Forman el que es coneix pel Tossal dels Tres Reis, per fer de divisoria dels Reines d'Arago, Valencia i Catalunya. El sender baixa per la vessant catalana.
5,250
1,25
Som a un replà del bosc i trobem una pista forestal que hem de seguir cap a l'esquerra. A la nostra dreta, a uns 50 metres hi ha la font Ferrera, i un poc més abant el Ref. de la Font Ferrera. Per fer reserves o informació podeu trucar als telefons: 977-58.86.68 / 647-84.71.05
6,100
1,29
Arribem a una pista més important que puja de l'esquerra, la seguim cap al NE.
6,900
1,50
Collada. Cap a la dreta puja una pista que ens portaria al Negrell. Si volem pujar-hi podem fer-ho sense necessitat de retornar aquí, des del cim (1.344 m) podem baixar seguint el tallafocs cap al NE fins el collet i seguir el caminet al N que ens portara al punt horari 2,18. També podíem haver pujat des de la font Ferrera, però el camí es més embolicat. El GR-7 segueix de pla, faldejant el Negrell, que queda a la nostra dreta, encara que no podem veure'l degut a l'espessetat del bosc.
8,350
2,08
Hem arribat a un tallafocs que baixa del Negrell, anem cap al N en angle recte per un sender que va carenejant pel centre del tallafocs.
9,400
2,23
Trobem una pista que puja per la banda esquerra, la seguim cap a la dreta pujant lleugerament.
10,150
2,33
La pista va passant per l'ampla carena; en un replà, a uns 50 metres de la pista hi ha el Pou del Delme. És d'aigua molt superficial (es pot agafar amb la mà). El seu nom prové del fet que en aquest indret s'instal·laven els encarregats de cobrar el "delme" per al Monestir de Benifasar, situat prop de Fredes. És un cenobi fundat per Jaume I el Conqueridor, al qual pertanyien les terres d'aquestes rodalies.
10,850
2,42
Deixem la pista que, fent revolts, baixa a la masia de Vallcanera, que veiem a la dreta, sota nostre. El GR-7 segueix per un sender a l'esquerra que planeja.
Vallcanera és un conjunt molt antic d'edificacions, tota vegada que el Rei Jaume I va romandre aquí bastant de temps en emprendre la conquesta de València.
11,100
2,48
Hem arribat a una petita collada, per la dreta se'ns uneix un sender que puja de la Vallcanera, a la nostra esquerra tenim una panoràmica estupenda sobre la vall del Matarranya.
11,600
2,55
Bifurcació; agafem el sender de l'esquerra que voreja el cingle i va pujant suaument.
12,900
3,12
Després de passar una estona prop de la carena, trobem un sender que ve de la dreta, el seguim capa l'esquerra.
13,300
3,19
Deixem el sender que va cap a la dreta i agafem una drecera que baixa decidida passant sobre unes llosanques de pedra.
13,500
3,22
Som al fons de la clotada; per la dreta se'ns ajunta el sender que havíem deixat. Seguim recte.
13,800
3,26
Fons de la vall, més ampla que baixa de les Casetes Velles. Passem pel costat d'una gran roca i seguim aigües amunt.
14,200
3,36
A l'altura d'un masset al altres costat de barranquet ens enfilem en direcció SE.
14,400
3,47
En una collada acaba la pujada, i trobem un altre edifici aïllat, està habilitat com a Refugi per l'Associació Excursionista d'Amposta. Esta tancat peró te una part habilitada com aixopluc.Podeu contactar amb ells al telefon 630-51.82.54.
Hi arriba una pista que seguim, la pista passa tocant a diversos edificis aïllats, estem a l'indret anomenat Casetes Velles.
15,400
3,50
A la dreta queda la darrera casa; seguim pista avall.
17,200
4,15
Font de la Llagosta, sota mateix de la pista, amb aigua fresca i abundant que es recull en una petita bassa condicionada perquè hi puguin beure les "Capras Hispanicas", que estan protegides per ICONA en aquests indrets.
17,850
4,24
La pista gira cap a la dreta, seguim recte per un sender que planeja.
18,200
4,26
Sender a l'esquerra que puja a la Cova del Vidre, que és a tocar. Val la pena d'anar-hi ja que és una balma grandiosa. S'hi han trobat restes arqueològiques molt importants, que demostren que estava habitada fa molts mil·lennis.
Seguim per sota la cinglera i després iniciem la pujada.
18,500
4,31
Bifurcació, cal agafar el sender de l'esquerra que puja de valent.
19,560
4,52
A l'esquerra queda un sender que va a una petita font, situada a uns 25 metres. En aquest sector el sender puja i baixa diverses vegades per tal de salvar les dificultats que representen les cingleres dels contraforts de la gran Serra situada a la nostra esquerra. La panoràmica és impressionant: veiem el Delta de l'Ebre sota nostre, com si fos un plànol.
21,000
5,28
Som a una collada, la darrera abans de la collada de Pallers que tenim davant nostre. Veiem dos senders, un que va cap a la dreta i un altre enfront. Cap dels dos és el nostre. Cal estar amatents car el GR-7 va cap a l'esquerra, pujant uns escalons per la roca, al final de la qual el sender torna a ésser ben marcat.
21,330
5,41
Collada de Pallers (1.238 m) anomenada així per l'existència, a prop, de dues grans roques aïllades que tenen forma de paller; el sender baixa per la banda oposada. Des d'aquí es pot fer una variant, anant per un sender cap a la dreta que puja per la cresta o per la seva vessant Nord fins al cim del Mont Caro (1.447 m), el punt més alt de la província de Tarragona. Des del cim, on hi ha una estació repetidora de Televisió, es contempla tot el Delta de l'Ebre. Després no cal retornar a aquest punt, perquè hi ha una carretera que davalla i per ella podem anar fins al refugi de l'UEC de Tortosa.
22,500
6,02
Hem baixat fins a una pista; és la que va de Fredes a Caro; la seguim cap a la dreta, pujant.
23,800
6,20
Gran esplanada amb diverses edificacions: a la nostra dreta queda el Bar-Fonda. El GR-7 travessa l'esplanada i s'enfila passant entre diversos xalets.
24,400
6,25
Refugi de Caro de l'UEC de Tortosa, molt ben equipat i condicionat. Per fer reserves o informació: http://www.refugiueccaro.cat/
Posibles variants.
GR Original
Es surt de Fredes per la banda NO de la població, seguint la pista que va a Caro i Beseit. A uns 80m. es deixa la pista per agafar un sender a la dreta que puja per un pis de roca viva, en direcció a Cantaperdius. En arribar a la carena el sender segueix primer en direcció N i després cap a l'E. Un centenar de metres abans d'un pic rocós que ens barra el pas deixem la carena per anar planejant cap a l'esquerra, més endavant anem baixant entre pins fins arribar al punt 2,570 del GR. El temps i la distancia son aproximadament son iguals.

Variant Tossal d'en Cervera i Negrell des del Coll de Manado.

Si volem passar per dos cims caracteristics deixarem le GR al Coll de Manado i seguirem el tallafocs en direcció Sud. Arribarem al Tossal d'en Cervera (1.347m.) i seguint el tallafocs en direcció NE que va seguint la carena creuarem el PR-82, que va del Ref. Font Ferrera a La Sénia, i continuant el tallafocs trovarem que se'ns uneix un corriol per l'esquerra. Puja del Refugi. Continuant la carena trovem una pista que puja fins el Negrell i comença en el punt 6,900. La seguim pujant fins arribar al cim del Negrell. Per continuar des del cim tirem uns metros enrera fins el revol que hi ha darrera la caseta de guaita i agafem el corriol que surt en direcció NE. Baixarem fins el coll i continuarem baixant pel mig de la pineda en direcció N per anar a sortir al GR al punt 8,350.
Variant de Caro. Punt més alt dels Ports
Des del Coll de Pallers agafar el sender que s'enfila en direcció NE fins la carena. La qual seguim buscant el lloc més comede per anar fins que en arribar a les estribacions inferiors del cim ens dirigim pel mig de la pineda en direcció N en busca de la canal que permet pujar facilment fins el cim pel costat de la tanca de l'estació repetidora. Per baixar podem adreçar els revols fins el Coll del Vicari i un cop alli seguir per la carretera o anar fins el primer revol que trovem a la vessant nord. Alli comença un corriol que ens portaria fins a la Barcina, pero que nosaltres sols seguirem uns 300ms. agafarem el corriol que baixa fins sortir al primer revolt de la carretera que puja a Caro. Seguim la carretera fins la cuilla i uns cop alli seguim la carretera en direcció W fins trobar el GR i el Ref..
Distancia:
24,400 km.
Desnivell pujada:
1.075'4 m.
Desnivel baixada:
1.025 m.
Altura Mínima:
1.000 m.
Altura Màxima:
1.251'8 m.