VOLTA A LA CAIXA VALLDERROBLES I EL PERIGANYOL

10'270 Qm. i 3 hores i mitja

Km.
Temps Descripció
0,000
0,0
Començarem a caminar del Barri de Santa Anna de Beseit per la pista que porta la Pantà de Vallderrobles.

0,410

0,05

Trobem a la dreta una pista quitranada, és la pista que porta al repetidor de TV i per on acabarem, encara que també o podríem fer al reves perfectament. Seguim la pista principal que com em dit va al Pantà.
2,700
0,35
Trobem un pal indicador i les marques d'un PR (marques de pintura grogues i blanques) que ens indiquen la pujada a la Caixa i al Periganyol. Deixem la pista que portàvem i n'agafem un altra a la dreta seguin les indicacions.
3,000
0,40
Final de la pista i petit aparcament per deixar els cotxes. Per l'esquerra comença el corriol molt marcat que ens guiarà seguint també les marques de PR.
3,560
0,55
Petit collet amb una bassa d'argila, depenent de l'època amb aigua o no, seguim amunt per l'esquerra.
4,400
1,35
Trobem un altre pal indicador i cruïlla. A la dreta al Periganyol, a l'esquerra la Caixa. Seguim en direcció a la Caixa.
4,620
1,40
Arribem al collet i el seguim a l'esquerra en direcció a la Caixa, a la tornada seguirem a la dreta per un corriol poc marcat i que ens pujarà directament al Periganyol i sense caler recular fins on em trobat el pal indicador.
5,020
1,45
Arribem a les parets de l'extrem de la Caixa. Seguim per la dreta en busca de l'altre extrem, que és on esta el pujador.
5,270
1,50
Arribem al pujador. Per accedir-hi es requereix una petita grimpada per alguns o gran escalada per uns altres que no els permetrà pujar. Per facilitar les coses un poc hi ha una corda amb nusos. La pujada és fàcil, les preses son bones si se saben veure. Ara, si se cau la patacada també serà considerable. La pujada val la pena pel curiós del sostre de la Caixa, tota una superfície plana envoltada de cingleres, ara pel qui no pugui val a dir que no es veu res que no puguem veure després del Periganyol. També val ha dir que primer es te que pujar i després baixar.
Un cop satisfeta la curiositat comencem el retorn per allí on em vingut.
6,000
2,00
Arribem al punt on el camí es deixa el collet i gira a la dreta, on anteriorment em comentat, nosaltres seguim collet amunt per un corriol no tant marcat i que en un no res ens pujarà al Periganyol.
6,325
2,05
Som al cim del Periganyol. I trobem una caseta d'observació. A l'estiu hi ha un guaita per vigilar els possibles incendis. La vista és fantàstica, igual es veuen tots els Ports com de la comarca del Matarranya i el Pantà de Vallderrobles. Per la dreta arriba el corriol que havíem deixat al pal indicador. Nosaltres continuarem recte baixant pel davant d'una barraca de pedra que hi ha prop del cim i en direcció a Beseit. És un corriol no molt bo que baixa pel que podria ser un tallafocs i que als 100 ms. gira a l'esquerra per tornar a buscar el collet per on seguirà, em fet una ziga zaga per evitar les cingleretes que ens haguessin dificultat el pas si haguéssim continuat pel coll.
6,600
2,15
Com em dit, tornem ha estar a el coll i ara el seguim anant un poc per la vessant del cara sol. L'altra vessant no esta, és un penya-segat. Segons el dia que sigui pel davant nostre poden passar a tocar el voltors.
7,550
2,40
Arribem a un tallafocs que baixa a la dreta. A l'esquerra una esplèndida vista dalt del penya-segat. Baix de nosaltres un poc a la dreta una granja amb una gran replaça al davant. Hi ha dies que donen menjar als voltors, en venen de tot arreu, si coincideix el dia l'espectacle és impressionant.
Ara deixem el coll i seguim el tallafocs avall en busca de la caseta dels repetidors on ja arriba una pista formigonada.
8,030
2,55
Caseta repetidor TV. Seguim el camí formigonat.
9,860
3,15
Arribem a la pista del pantà, per on em passat quan em començat. Ens dirigim cap a Beseit per acabar.
10,270
3,20
I arribem un altre cop on em començat.
Distancia:
10,270 km.
Desnivell pujada:
606m.
Desnivel baixada:
606m.
Altura Mínima:
547m.
Altura Màxima:
1034m.