L'AIROSA i ROCA XAPADA

7'81 Qm. i 3 hores i pico

Km.
Temps Descripció
0,000
0,0
Començarem a caminar creuant el pont de fusta del Racó Sant Marc, també anomenat malament dels Capellans, pel camí recentment acondicionat pel Parc ens endinsarem en una encisadora raconada de pel·lícula, tota voltada de cingleres i agulles.

0,260

0,10

Arribarem al fons, a l'esquerra tenim una escletxa per on cau una cascada a una petita bassa i enfront una gran balma. Seguirem per la dreta seguin el sender que portàvem i pujant per esglaons acondicionats amb troncs per fer millor l'ascens.
0,400
0,15
Trobem un pal indicador, per la dreta se'ns uneix un altre sender, és l'antic. Val la pena seguir-lo 50ms. baixant. Ens porta al forat de la Vella o de l'Abella, un bonic forat a la pedra per on passa el sender, si el continuéssim tornaríem a fer cap on em començat. Continuarem altre cop el camí que portàvem i com abans, pujant per un sender molt marcat.
1,050
0,30
Creuem un barranquet, més endavant passem pel costat d'una solitària agulla i després arribem a un collet. Continuem pujant.
2,280
1,06

Trobem un altre pal indicador i la seva cruïlla. A la dreta (SE) l'Airosa, a l'esquerra o recte (N) Roca Xapada.
Si volem anar a l'Airosa seguirem l'anterior sender més o menys planejant uns 400 metres (7 minuts) i abans d'arribar a un collet on el sender podíem dir que es perd i a la dreta tenim un morro de pedra, girarem a l'esquerra (NE) pujant fort sense sender recte amunt. Així, en uns 10 minuts més i 300ms de pujada, arribarem als peus de l'Airosa pel costat on té menys altura. Allí veurem una canaleta per la qual es pot accedir al cim mitjançant una grimpada o més ben dit "curta escalada". No té massa dificultat per pujar, però si no se porta una corda, per baixar es pot fer un poc dificultós. Un cop dalt seguirem pujant un poc més, després baixarem a una bretxa i la superarem sense cap dificultat per l'esquerra. Un cop dalt, estarem al punt més elevat, encara que per arribar a l'extrem tenim que baixar un altra bretxa, aquest cop molt més fonda i dificultosa i per superar-la tindrem que tornar a "escalar".
Per continuar tornarem a l'anterior cruïlla i seguirem el sender, ara a la dreta, direcció N.

2,450
1,11
Després de seguir el sender 150ms, el sender continua a l'esquerra però molt més desdibuixat, nosaltres podem pujar al collet sense sender i de alli a uns morros de roca des de on es té una fantàstica vista de l'altiva Airosa i el barranc de Lloret.
Per continuar, podem anar a buscar el sender en direcció W passant per la part de baix de la cinglereta que quedarà a la nostra dreta, i per on passarem per un altre forat a la roca. Seguirem uns altres 150 ms planejant i si parem compte trobarem el sender que portàvem. Com ja em dit a partir d'aquí es té que anar més en compte, perquè el sender esta molt menys transitat i és més difícil de seguir. Si es va correctament es van trobant punts rojos. El sender va en direcció W en busca del punt més elevat, és Roca Xapada.
2,950
1,35
Roca Xapada. Canviem de direcció, ara ens dirigim al N en busca d'un morro de roca.
3,120
1,41
Em arribat a un esplèndid mirador del barranc de Lloret i Caro. Un cop allí tenim dos opcions, seguir el vertiginós sender que baixa al Coll de Lloret o retornar pel camí que em vingut. Si volem continuar reculem uns metres al pany de roca del darrera on veiem unes marques roges. És on comença la baixada, anirem uns metres en direcció W, després seguiren N i per acabar NW. Si no ho coneixem intentem seguir els punts rojos.
3,370
1,51
Collet, em baixat per la part ombrívola entre pins i boixos i ara creuant el collet passem al cara-sol, tot pelat. Seguirem baixant NW.
3,625
2,00
Arribem dalt d'una cinglera que ens barra el pas. A la dreta N contra el pany de roca trovem una canaleta que ens permetra baixar fent una petita desgripada. Un cop baix seguirem ja més suaument encara que sense un camí molt clar en direcció N per baix de la cinglera en busca del collet, per on seguirem baixant en busca del Coll de Lloret.
4,290
2,18
Coll de Lloret, lloc on arriba la pista que ens portara a la pista de Casetes Velles. Per l'altre costat arriben també dos senderes, una que baixa de la Cova del Vidre i un altra que ve de la Casa forestal que hi ha a la dita pista.. A partir d'ara ja continuarem per la pista, es pot adreçar un gran revol però el camí esta molt perdut.
5,640
2,33
Pista de Casetes Velles, continuem baixant.
6,150
2,40
A la nostra dreta queda l'Area Recreativa del Barranc de La Galera..
7,810
3,00
Finalment arribem on tenim el cotxe.
Distancia:
9,270 km.
Desnivell pujada:
843'5m.
Desnivel baixada:
843'5m.
Altura Mínima:
1002'3m.
Altura Màxima:
468'8m.